Serebral Palsi'li Çocuk Hastaların Beslenme ve Antropometrik Durumları ile Bunlara Etki Eden Faktörler

HERGÜNER M. (Yürütücü), DOĞAN Ç. N.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2023

• Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2019
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2023

Proje Özeti

ÖZET

Serebral Palsili Çocuk Hastaların Beslenme ve Antropometrik Durumları ile Bunlara Etki Eden Faktörler

Amaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'nde izlenen serebral palsili hastaların antropometrik ve laboratuvar ölçümleri ile beslenmeye etki eden faktörlerin belirlenmesi ve beslenme açısından farkındalığın arttırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nöroloji Polikliniği’nde 20.12.2018 ile 20.12.2020 tarihleri arasında, serebral palsi tanısı ile izlenen, 2-18 yaş 100 hastanın antropometrik ölçümleri, klinik ve laboratuvar bulguları ile eşlik eden problemler ve malnütrisyon durumları kaydedildi.

Bulgular: Olguların yaşı; 8,74±4,36 (2,5-18) yıl, erkek/kız oranı 1.22 ve %40’ı prematür, %60’ı matür, %42’si <2500 g, %58’i ≥ 2500 g doğmuştu. Ağır grupta sezaryen daha sıktı. Olguların %51’i spastik, %31’i diskinetik tip primer motor bozukluğa, %67’si kuadriplejik, %28’i diplejik/hemiplejik tip motor tutuluma sahipti. Olguların %61’i ağır mental retarde ve magnetik rezonans görüntülemede en sık periventriküler lökomalazi-serebral atrofi görüldü. Olguların %46’sında dirençli epilepsi görüldü. Dünya sağlık örgütü kriterlerine göre ağırlık, boy, baş çevresi, vucut kitle indeksi z-skorları ile ağır grupta farklı oranlarda malnütrisyon saptandı ve olguların %73’ü beslenmek için bir bakıcıya bağımlıydı. Ağır grupta yüksek vitamin-D ve B12, hafif grupta ise yüksek serum demir bağlama kapasitesi ve fosfor saptandı. Olgular %30-80 oranlarında ko-morbid problemlere sahipti.

Sonuç: Serebral palside antropometrik parametreler etkilenmekte ve çoğunlukla malnütrisyon gelişmektedir. Hastalığın ağırlığı arttıkça, eşlik eden ko-morbid tablolar da artmaktadır. Motor bozuklukların ön planda olduğu serebral palside öğrenme güçlüğü, mental gelişim düzeyleri ve nütrisyon durumları değerlendirilmelidir.

Anahtar kelimeler: Serebral palsi, malnütrisyon, obezite, epilepsi