Yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) uygulamalarında tümör kontrolünün arttırılması ve yan etkilerinin en aza indirilmesi

ANDİÇ F. (Yürütücü), ÖZKAN A. K., ARSLANTAŞ H. S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - Devam Ediyor

• Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2018
  • Bitiş Tarihi: Devam Ediyor

Proje Özeti

Kanserin radyasyonla tedavisinde tümör kontrolünü en üst düzeye çıkarmak ve yan etkilerini en az düzeye indirmek temel hedeftir. Bu hedefin Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) teknikleriyle gerçekleştirilmesi mümkündür. IMRT uygulamalarında doz hesaplamaları farklı doz optimizasyon algoritmalarıyla çalışan tedavi planlama sistemleri ile yapılmaktadır. Hesaplama için en doğru algoritmanın seçimi hastaya verilecek dozun hesabında önemli olmaktadır. Özellikle akciğer gibi doku yoğunluğu yumuşak dokudan farklı olan bölgeler için yeni algoritmalar üretilmiştir. Anabilim dalımızda IMRT planlamaları Analytical Anisotropic Algorithm (AAA) algoritması ile yapılmakla beraber, mevcut tedavi planlama sistemimizde radyoterapi dozunu doku yoğunluğu yumuşak dokudan farklı olan bölgelerde daha doğru hesapladığı bilinen AcurosXB (AXB) algoritması Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi desteği ile TAY-2018-10853 proje koduyla Araştırma Alt Yapı Projeleri (AYP) kapsamında anabilim dalımıza kazandırılmıştır. Bu projede, Anabilim dalımızda doku yoğunluğu yumuşak dokudan farklı olan bölgelerden AAA algoritması kullanılarak radyoterapi görmüş hastaların tedavi planları AcurosXB doz hesaplama algoritması intermediate doz optimizasyon modülü kullanılarak tekrar hesaplanmış ve doz dağılımları birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu projenin gerçekleştirilebilmesi için Radyasyon Onkolojisi Anabilim dalımızdaki mevcut radyoterapi sistemlerinin (hasta bilgikayıt ve doğrulama, tedavi planlama, dinamik MLC, kalite kontrol) teknolojik özelliklerinin güncel versiyonlarına yükseltilmesi, Çukurova Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi desteği ile TAY-2018-10853 proje koduyla AYP kapsamında sağlanmıştır. Kullanıma alınan AcurosXB algoritması ile ilgili henüz çok fazla sayıda literatür yoktur. Çalışma sonuçları literatüre önemli katkı sağlayacaktır. Bu proje ile radyoterapi görmüş hastaların tümör ve kritik organ dozları her iki algoritmayla hesaplandığında, tümör ve kritik organ dozlarında farklılıklar tespit edilmiştir. Bu proje ile birlikte AcurosXB algoritmasıyla IMRT uygulanan hastalarda daha fazla tümör kontrolü ile birlikte daha az normal doku yan etkisi sağlanmıştır.