Tasarrufun İptali Davalarında Yargıtay Tarafından Kabul Edilen Özel Dava Şartları

Albayrak H.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt.64, sa.4, ss.931-974, 2015 (Hakemli Dergi)

Borçlular mallarına haciz konulmadan veya haklarında iflâs kararıverilmeden önce malları üzerinde diledikleri şekilde tasarrufta bulunabilmehakkına sahiptirler. Bu nedenle, iflâs etmek üzere olan veya yakındamallarına haciz konulması ihtimali bulunan borçluların, mallarınıalacaklılardan kaçırmak için, bazı şüpheli tasarruflarda bulunması çok sıkrastlanan bir durumdur. Alacaklılardan mal kaçırma amacıyla yapılan buşüpheli tasarrufların, tasarrufun iptali davası yolu ile iptal edilebilmeleriolanağını kanun koyucu alacaklılara tanımıştır (m.277-284). Tasarrufuniptali davalarında Yargıtay tarafından birtakım özel dava şartları kabuledilmiştir. Bu şartlar gerçek bir alacağın olması , icra takibininkesinleşmesi ve alacağın iptale konu tasarruftan önce doğmuş olması dır.Bu şartlar mevcut olmadan Yargıtay esasa ilişkin bir incelemeyegeçilemeyeceğine ve davanın usulden reddedilmesi gerektiğinehükmetmektedir. Bu makalemizde tasarrufun iptali davalarında Yargıtaytarafından getirilen özel dava şartlarını incelemeye çalışacağız.