Pediyatrik Kalp Cerrahisinde D Vitamini Eksikliği

Karacaer F.

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, cilt.32, sa.2, ss.102-108, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 32 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Arşiv Kaynak Tarama Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Academic Search Premier, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)

D vitamini, çoklu organ sistemlerinin düzgün çalışması için önemli bir hormondur. Konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda D vitamini eksikliği sık görülmekte ve kardiyopulmoner baypas uygulaması serum D vitamini düzeylerinde akut düşüşle sonuçlanmaktadır. Düşük D vitamini seviyeleri, kritik hastalarda uzamış mekanik ventilasyon ve hastanede ve yoğun bakım ünitesinde yatış süresinde uzama ile ilişkili potansiyel bir risk faktörü oluşturur. Ayrıca postoperatif düşük D vitamini seviyeleri inotropik destek gereksinimini arttırmaktadır. Postoperatif D vitamini eksikliği, kardiyovasküler disfonksiyon ve klinik seyir arasında gözlenen ilişkiler, D vitamini düzeylerinin perioperatif optimizasyonunun hasta sonuçlarını iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Vitamin D is an important hormone for the proper functioning of multiple organ systems. Vitamin D deficiency is common in children with congenital heart disease, and an acute decrease in serum vitamin D levels is observed as a result of cardiopulmonary bypass. Lower vitamin D levels constitute a potential risk factor associated with prolonged mechanical ventilation and longer length of stay hospital and intensive care unit in critically ill children. In addition, lower postoperative vitamin D levels increase the requirement of inotropic support. Observed associations between postoperative levels, cardiovascular dysfunction and clinical course suggest that perioperative optimization of vitamin D status could improve outcome.