BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN KÜLLEME ENFEKSİYONLARINA DUYARLILIĞININ ZAMANA BAĞLI DEĞİŞİMİ

Bozkurt A., Yağcı A., Akgül D. S.

Bahçe, cilt.52, sa.1, ss.300-308, 2023 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 52 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Asma tür veya çeşitlerinin kalıtımsal özellikleri hastalıklara karşı dirençlerini az veya çok etkilemektedir. Vitis vinifera L. türüne ait üzüm çeşitleri, külleme hastalığına (Erysiphe necator (Schw.) Burr.) karşı hassas olup bu çeşitler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmada 15 farklı üzüm çeşidine 2 yıl süre ile sera koşullarında suni inokulasyon yapılmış ve yedi hafta süre ile çeşitlerin küllemeye duyarlılıkları incelenmiştir. Suni inokulasyonun ardından iki yılın dördüncü hafta ortalama değerlerine göre yapraklardaki enfeksiyon oranları; Regent, Isabella ve Kişhmişh Vatkana çeşitlerinde %1.8-2.3, Horoz Karası ve Kyoho çeşitlerinde %21.2-23.4 arasında gerçekleşmiştir. Yedinci haftada ise Regent, Isabella ve Kişmişh Vatkana çeşitlerinde ölçülen enfeksiyon oranları %5.9-10.3 arasındayken; Horoz Karası, Künefi, Erciş, Dökülgen, Fenerit, İtalya, Muhammedi, Karaerik, Vakkas, Narince ve Hatun Parmağı çeşitlerinde %67.3-96.7 arasında değişmiştir. Külleme hastalığı şiddeti çeşitlere göre değişmekle birlikte gün geçtikçe artmıştır. Regent, Isabella ve Kişhmişh Vatkana çeşitlerinde küllemeye toleranslık durumu istikrarlı bir şekilde devam ederek yaprak enfeksiyonları düşük seviyede kalmıştır. Ülkemize ait çeşit ve genotiplerin küllemeye toleranslılık durumlarının belirlenmesi asma ıslah çalışmalarına ciddi kazanımlar sağlayacaktır.