PİYASADA TÜKETİME SUNULAN AYÇİÇEK YAĞLARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI


Var I., Tekin A., Sucu B.

8. ULUSLARARASI BAŞÖĞRETMEN EĞİTİM VE YENİLİKÇİ BİLİMLER KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2023, ss.407-412

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.407-412
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada ilk kez, ülkemiz marketlerinde rafine olarak satışa sunulan ayçiçek  yağında aflatoksin varlığı araştırılmış ve ülkemiz piyasasındaki durum değerlendirilmiştir. Çalışmada ülkemiz piyasasından toplanan 50 rafine ayçiçek yağı örneğinin 16 (%32)’sında 0.06-0.198 μg/kg aralığında toplam aflatoksin varlığı tespit edilirken, 16 rafine ayçiçek yağı örneğinin 5’inde 0.06-0.082 μg/kg aralığında, AFB1 tespit edilmiştir. Piyasada tüketime sunulan rafine ayçiçeği yağ örneklerinde düşük miktarlarda aflatoksin tespit edilmiş olması yağların zaman zaman gıda güvenilirliği açısından risk taşıyor olabileceğini düşündürtmektedir. Dolayısıyla tüketiciler açısından yoğun talep gören bu ürünlerde mikotoksin kontrollerinin başlatılması ve limitlerin belirlenmesi ve hammaddede aflatoksin oluşumunun önüne geçilecek yasal prosedürlerin oluşturulması gıda güvenilirliği açısından önemli olacaktır.