TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN POMPAJ TESİSLERİNDE DEĞİŞKEN FREKANSLI SÜRÜCÜLER İLE ENERJİ TASARRUFU

Dağtekin Y., Atay Ü., Emen A. B., Mutlu N., Öztürk H. H.

ISPEC 1st INTERNATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CONGRESS, Adana, Türkiye, 7 - 08 Nisan 2022, ss.87-105

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye

Değişken frekanslı sürücü (VFD), motor giriş frekansını ve voltajını değiştirerek, AC motor hızını ve torkunu kontrol etmek amacıyla elektro-mekanik tahrik sistemlerinde kullanılır. Doğrudan AC şebekesinden beslenen birçok sabit hızlı motor yükü uygulaması, VFD aracılığıyla değişken hızlarda çalıştırıldığında enerji tasarrufu sağlar. Bu tür enerji maliyeti tasarrufları, yük torku ve gücünün sırasıyla, hızın karesi ve küpüne bağlı olarak değiştiği, değişken torklu santrifüj fan ve pompa uygulamalarında özellikle belirgindir.

Günümüzde pazarlanan çoğu üç fazlı elektrik motoru, VFD ile çalışmaya uygun olarak tasarımlanmaktadır. Son yıllarda, güç elektroniği teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, VFD maliyeti ve boyutları azalmıştır. Yarı iletken anahtarlama cihazları, sürücü topolojileri, simülasyon ve kontrol teknikleri ve kontrol donanımı ve yazılımındaki gelişmeler sayesinde VFD performansları artmıştır. Azalan maliyetler, enerji bilinci ve teknolojik süreçlerde sağlanan gelişmeler nedeniyle, motor sistemlerinde frekans değiştirici kullanımı 1990’lı yıllardan itibaren artarak devam etmektedir. Teknolojik gelişmelerle birlikte, frekans değiştirici boyutları ve maliyetleri büyük oranda azalmıştır. Sağladıkları enerji tasarrufu sayesinde, geri ödeme süreleri 2-3 yıl arasında değiştiğinden, yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.