DORMANT ASMA KALEMLERİNİN ENDOFİTİK VE PATOJENİK FUNGUSLAR YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Yağcı A., Akgül D. S., Cangi R.

Bahçe, cilt.52, sa.1, ss.309-318, 2023 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 52 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Bahçe

Bu çalışma ile farklı üzüm anaçlarının dormant çeliklerinde bulunan endofitik ve patojen fungusların belirlenmesi, morfolojik ve moleküler olarak tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışmada bitkisel materyal olarak Tokat ilinde bulunan standart sofralık üzüm çeşitleri (19 adet), yöresel üzüm çeşitleri (18 adet), Narince üzüm çeşidine ait klonlar (22 adet), 4 anaç üzerine aşılı Narince çeşidi ve 11 Amerikan asma anacının dormant çelikleri kullanılmıştır. Çeliklerin iç dokularından mikolojik izolasyon işlemleri yapılmış ve tek spor kültürleri elde edilmiştir. Funguslar hem klasik hem de moleküler yöntemlerle tanılanmıştır. Saflaştırılan izolatlardan DNA ekstraksiyonu, PCR ve gen sekanslama işlemleri sonucunda 23 adet endofitik tür ve 7 adet de patojenik tür saptanmıştır. Tokat ilinde yetiştirilen bağlarda Alternaria alternata, Aureobasidium pullulans, Cladosporium cladosporioides, Penicillium türleri en yaygın bulunan türlerdir. Endofitik fungusların bitki bünyesindeki varlığı üzüm çeşitlerine ve anaçlara göre değişebildiği, bazı fungus türlerinin sadece belirli çeşitlerde bulunduğu (Topbaş üzüm çeşidinde Aspergillus sp.; Misket Çavuş çeşidinde Neosetophoma italica; Harmony anacında Acremonium aegyptiacum ve 1616 C anacında Fusarium acuminatum) belirlenmiştir.