SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL ÜRETİM


Öztürk H. H.

Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Akademisyen Yayınevi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarım, iklim değişikliği açısından özel bir öneme sahiptir. Tarım, iklim değişikliği nedeniyle yüksek risk altındadır. Küresel gıda arzını karşılamak için önümüzdeki yıllarda acil uyum müdahalesi gerektirmektedir. Dünyanın çoğu bölgesi için, iklim değişikliği, azalan verim ve artan gıda fiyatları nedeniyle sürekli büyüyen dünya nüfusuna yeterli düzeyde gıda üretimi sağlamak için büyüyen bir sorundur. Tarım sektörü dünyadaki toprak yüzeyinin % 11’ini kullanmakta ve sulu tarım uygulamaları, küresel ölçekte su kaynaklarının % 70’ini kullanmaktadır. Su kıtlığı ve tarımsal üretim için su azalması, genel olarak sulanan alanlardaki üretimi sınırlandırmaktadır. Birçok önemli gıda üretim sistemi, yeraltı sularına bağlı olduğundan, zayıf aküfer seviyeleri ve yenilenemeyen yeraltı sularının tükenmesi, yerel ve küresel gıda üretimini tehlikeye sokmaktadır. Gıda üretimini arttırmak, gıda güvenliğini sağlamak ve açlığı önlemek için tek başına yeterli değildir.

            Sürdürülebilirlik, bir toplumun, ekosistemin ya da devam eden herhangi bir sistemin bağlı olduğu ana kaynakları tüketmeden (veya aşırı yüklenmeden) belirsiz bir geleceğe kadar işlevini devam ettirebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Ekolojik açıdan sağlıklı sürdürülebilir tarım sistemleri, küresel iklim değişikliğiyle birlikte beklenen aşırı yağışlar, uzun süreli kuraklıklar ve giderek daha belirsiz bölgesel iklim rejimlerine rağmen tarımsal üretime olanak sağlar. Su-gıda-enerji bağının optimum yönetimi, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve döngüsel ekonomi için çok önemlidir. Su kıtlığı ve tarımsal üretim için su miktarını azalması, genel olarak sulanan alanlardaki üretimi sınırlandırmaktadır. Su, enerji ve gıda güvenliğini eşzamanlı olarak sağlamak için, karar vericilerin sektörler arası etkileri dikkate almaları gerekir.

            Bu kitap, toprak-iklim-tarım etkileşimleri, sürdürülebilir tarımsal üretim ve sürdürülebilir hayvansal üretim olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Toplam 16 bölümden oluşan birinci bölümde, iklim değişikliği, sera etkisi, küresel ısınma, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri, tarımsal üretimin iklim değişikliği etkilerini azaltmak, küresel ısınmayı azaltmak için enerji ve su tüketimine yönelik önlemler, tarım ürünlerinin karbon ayak izini azaltmak, tarım ürünlerinin toprak ve su ayak izi, Türkiye’de tarım sektörünün iklim değişikliğine etkilerini azaltmak için uygulanan projeler ve ekonomik destekler açıklanmaktadır. İkinci bölümde, endüstriyel tarımın çevresel etkileri, sürdürülebilir gıda arz güvenliği, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlik göstergeleri, tarımsal üretimde sera gazı salımları, iklim için sürdürülebilir tarım sistemleri, sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda tedarik zincirinde enerji tüketimi ve üretimi ve Türkiye’de tarımsal üretimin sorunları, nedenleri ve politika önerileri anlatılmaktadır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, hayvansal üretimde enerji kullanımı, süt üretiminde enerji tüketimi modellemesi, süt üretimi için yaşam döngüsü analizi, süt üretiminin çevresel etkileri, yumurta üretiminde enerji tüketimi, yumurta üretiminin çevresel etkileri, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik ile metan ve azotoksit emisyonlarının azaltılması için önerilen önlemler anlatılmaktadır.