Adana'da 2016-2018 yılları arasında incelenen evcil hayvan tümörlerinin değerlendirilmesi

AYDOĞAN A., HALIGÜR M., HALIGÜR A., ÖZKADİF S., KARAYİĞİT M. Ö.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.6, ss.72-77, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Neoplastik hastalıklar tarih içinde oldukça önemli yer tutan bir hastalık grubu olarak insan ve hayvanlarda önemli bir ölüm sebebidir. Sunulan çalışmada materyal olarak, 2016-2018 yılları arasında Adana Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’na özel veteriner kliniklerinden gönderilen evcil hayvanlara ait biyopsi materyalleri anatomik ve patolojik yönden retrospektif olarak değerlendirildi. Teşhis edilen tümörlerin 3’ünün benign, 22’sinin ise malign karakterde olduğu görüldü. Bu olguların ait olduğu hayvan türü olarak % 76’sını köpek (19 vaka), % 20’sini kedi (5 vaka) ve % 4’ünü inek (1 vaka) oluşturdu; cinsiyet olarak kayıtları olan olguların % 55’inin dişi ve % 45’inin erkek olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu retrospektif çalışmada, Adana’da evcil hayvanlarda genel olarak hangi tip tümörlere rastlandığı, bu tümörlerin patolojik bulguları ve anatomik dağılımları literatürde bulunan daha önceki çalışmalarla karşılaştırılarak değerlendirildi.