Oksfendazol, oksiklozanid ve oksfendazol-oksiklozanid kombinasyonunun koyun ve keçilerde biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine etkileri

Özdemir Kütahya Z., Kandır S., Avci Ç.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.7, sa.2, ss.120-125, 2022 (Hakemli Dergi)

Mevcut araştırmada sağlıklı koyun ve keçilere oral yolla oksfendazol, oksiklozanid ve oksfendazol-oksiklozanid kombinasyon uygulamasının, farklı zamanlarda biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma çapraz dizaynda 6 adet sağlıklı dişi, 1-3 yaştaki İvesi koyun ve Alpin keçi üzerinde gerçekleştirildi. Koyun ve keçilere oral yolla 7.5 mg/kg oksfendazol, 15 mg/kg oksiklozanid ve oksfendazol-oksiklozanid (7.5 mg/kg-15 mg/kg) kombinasyonu uygulandı. Kan örnekleri ilaç uygulamalarından önce (0.saat, kontrol) ve sonraki 8., 24., 72. saat ile 7. günde alındı. Biyokimyasal parametrelerden albümin, alkalen fosfataz, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, kolesterol, trigliserid, total protein, kan üre nitrojen, kreatinin değerleri otoanalizatör cihazında belirlendi. Hematolojik parametrelerden alyuvar sayısı, hemoglobin, hematokrit, ortalama korpüsküler hacim, ortalama korpüsküler hemoglobin, ortalama korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu, akyuvar sayısı, lenfosit, monosit, % granülosit, % lenfosit, % monosit ve % eritrosit dağılım genişliği değerleri kan hücresi sayım cihazında ölçüldü. İlaç grupları ve zamana bağlı olarak hematolojik ve serum biyokimya parametrelerinde anlamlı bir fark bulunamadı. Bu sonuçlar koyun ve keçilere oral yolla, 7.5 mg/kg oksfendazol ve 15 mg/kg oksiklozanid tek veya kombine olarak uygulandığında hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin fizyolojik sınırlarda olduğu ve klinik olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.

In the present study, it was aimed to determine the effect on biochemical and hematological parameters in blood samples taken at different times after oral administration of oxfendazole, oxyclozanide and oxfendazole-oxyclozanide combination to healthy sheep and goats. The study was designed according to the crossover design in three periods with 21 days between drug administrations. Drug administrations were carried out on healthy females, 1-3 years old Awassi sheep (n=6), and Alpine goats (n=6). Sheep and goats were administered orally, 7.5 mg/ kg oxfendazole, 15 mg/kg oxyclozanide and oxfendazole-oxyclozanide (7.5 mg/kg-15 mg/kg) combination. Blood samples were taken before drug administration at 0 (pre-treatment) and 8, 24, 72. hours and 7 days post-dosing. Among the biochemical parameters, albumin, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, cholesterol, triglyceride, total protein, blood urea nitrogen, creatinine values were determined in an autoanalyzer. Among the hematological parameters, red blood cells, hemoglobin, hematocrit, mean cellular volume, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration, white blood cells, lymphocyte, monocytes, granulocyte %, lymphocyte %, monocyte %, and red cell distribution width % values were measured in the blood cell counter. No significant difference was found in hematological and serum biochemical parameters depending on drug groups and time. These results show that when 7.5 mg/kg oxfendazole and 15 mg/kg oxyclozanide are administered orally to sheep and goats alone or in combination, hematological and biochemical parameters are within physiological limits and have no clinically significant effect.