TOPRAKSIZ YETİŞTİRİLEN ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE FARKLI YETİŞTİRME ORTAMI VE ÜRÜN YÜKLERİNİN ÜZÜM TANESİNİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİNE ETKİSİ


TANGOLAR S., ÖZER P. C.

Bahçe, cilt.52, sa.Özel Sayı 1, ss.85-92, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 52 Sayı: Özel Sayı 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.85-92
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, Kokopit, Perlit:Torf (2:1, v:v) ve Bazaltik Pomza yetiştirme ortamlarının Prima üzüm çeşidinde bitki başına 10 ve 20 salkım; Early Sweet çeşidinde ise 10 ve 15 salkım ürün yüklerinin üzüm tanesinin mineral içeriğine etkisi üzerinde çalışılmıştır. Uygulamaların etkisini belirlemek amacıyla olgunluk döneminde salkımların orta kısmından alınan üzüm tanelerinde makro elementlerden azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg), mikro elementlerden bakır (Cu), mangan (Mn), demir (Fe) ve çinko (Zn) okumaları yapılmıştır. Sonuçta Prima çeşidinde yetiştirme ortamlarının yalnızca azot içeriğine etkisinin önemli olduğu, ürün yüklerinin makro element içeriklerine etkisinin önemli olmadığı belirlenmiştir. En yüksek azot konsantrasyonu Perlit:Torf (%0.63) ve Bazaltik Pomza (%0.60) ortamlarından alınan tane örneklerinde saptanmıştır. Early Sweet çeşidinde yetiştirme ortamları etkisinin K ve Ca konsantrasyonu bakımından önemli, diğer elementlerde ise önemli olmadığı belirlenmiştir. En yüksek K konsantrasyonu Kokopit (%0.63) ve Perlit:Torf (%0.67) ortamlarından, Ca konsantrasyonu Kokopit (%0.10) ve Bazaltik Pomza (%0.11) ortamlarından alınmıştır. Onbeş salkım ürün yükü uygulaması, 10 salkım ürün yükünden daha yüksek K konsantrasyonu (%0.67) vermiştir. Her iki çeşitte de en yüksek Cu ve Fe konsantrasyonu Bazaltik Pomza ortamından alınan üzüm örneklerinde tespit edilmiştir. Sonuç olarak yetiştirme ortamlarının makro ve mikro besin içeriklerine etkisi çeşitlere göre farklılık göstermiştir. Ürün yüklerinin üzüm tanesinin mineral içeriğine etkisi belirgin çıkmamıştır.
In this study, the effects of Cocopeat, Perlite: Peat (2:1, v/v) and Basaltic Pumice growing media and 10 and 20 cluster/vine crop loads in Prima and 10 and 15 cluster/vine crop loads in Early Sweet variety on the mineral content of grape berries were studied. In order to determine the effect of the applications, as macro elements nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg), as microelements, copper (Cu), manganese (Mn), iron (Fe) and zinc (Zn) were analyzed in grape berries taken from the middle part of the clusters during the maturity period. As a result, it was determined that the effect of the growing media on the nitrogen content of Prima cultivar was significant, and the effect of the crop loads on the macro element contents was not significant. The highest nitrogen concentration was found in berry samples taken from Perlite: Peat (0.63%) and Basaltic Pumice (0.60%). The effect of growing media in Early Sweet cultivar was significant in K and Ca concentrations, but not in other elements. The highest K concentration was obtained from Cocopeat (0.63%) and Perlite: Peat (0.67%) media, while the Ca concentration was obtained from Cocopeat (0.10%) and Basaltic Pumice (0.11%) media. Fifteen clusters crop loads gave higher K concentration (0.67%) than 10 cluster crop loads. In both cultivars, the highest Cu and Fe concentrations were determined in grape samples taken from Basaltic Pumice medium. As a result, the effect of growing media on macro and micronutrient contents differed according to the cultivars. The effect of crop loads on the mineral content of grapes was not significant.