Horzum-Kozan (Adana) bölgesindeki karbonat kayaçlarda oluşan Pb/Zn cevherleşmelerinin kökeni

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: FATİH AKYÜZ

Danışman: Mustafa Akyıldız

Adana ilinin kuzeydoğusunda, Kozan-Feke ilçeleri arasında kalan inceleme alanında, birbirleriyle stratigrafik ve tektonik ilişkili farklı yaş, ortam ve kayaçlarla temsil edilen allokton konumlu yapısal birimler bulunur. Cevherleşmeler dolomit, dolomitik kireçtaşı ve kristalize kireçtaşlarından oluşan orta Kambriyen yaşlı Çaltepe formasyonuna ait açık renkli kireçtaşları içerisinde bulunmaktadır. Cevherleşmenin genel duruşu KD doğrultulu ve GD'ye eğimlidir. Cevherleşmede birincil sülfürlü mineraller; galenit, sfalerit, pirit ve çok az miktarda kalkopirittir. Oksitlenmiş cevher zonunda ise simitsonit, hidrozinkit, götit – limonit ve az miktarda serüzit minerallerini gelişmiştir. Sülfid minerallerinden pirit, sfalerit, kalkopirit ve galene ait 34S analiz sonuçları ‰ 18.2 ile 26.1 aralığında saptanmıştır. Galen örneklerinden yapılan Pb izotop analiz sonuçlarında 206Pb / 204Pb değeri 17.88-18.54 aralığında, 207Pb / 204Pb değeri 15.62-15.70 aralığında ve 208Pb / 204Pb değerleri ise 37.94-39.20 aralığında saptanmıştır. Simitsonitlerden 13C ve 18O izotop analiz sonuçlarına göre 13C oranı ‰ -6.68, -8.96 ile ‰ -9.72 arasında değişmektedir. Oksijen izotop değerleri ise ‰ -4.8, -5.46 ile ‰ –0.95 arasında bulunmaktadır. Sfalerit minerallerinnden yapılan sıvı kapanım çalışmalarında homojenleşme sıcaklığı ortalama 235 oC hesaplanmıştır. Mineralizasyonların ornatımla yerleşmesi, mineral birlikleri, ana-iz element içerikleri, sıvı kapanım verileri ve izotop çalışmaları cevherleşmenin gömülü intrüzifle ilişkili Karbonat Ornatım Tip olabileceğine işaret etmektedir.