Uluslararası raylı sistem projelerinde risk faktörlerinin belirlenmesi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: ALİ TELMAÇ

Danışman: Gözde (Tantekin)Çelik

Bu çalışmada, uluslararası raylı sistem projelerinde proje başarısını etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Literatür taraması ve araştırmacının mesleki deneyimlerinden yararlanılarak bir anket çalışması oluşturulmuştur. Oluşturulan anket, Türkiye, İtalya ve Hindistan’da faaliyet gösteren raylı sistem projelerinde çalışan 93 kişiye uygulanmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda, uluslararası raylı sistem projelerindeki riskler; “yönetimsel kaynaklı riskler”, “süresel ve mali kaynaklı riskler” ve “ürün kalitesini etkileyen riskler” olmak üzere üç faktör altında toplanmıştır. Süresel ve mali kaynaklı risklerin ülke bazında farklılık gösterdiği bulunmuştur. Faktör analizi sonuçları değerlendirilerek  firmalara öneriler sunulmuştur.