Kömür-Biyokütle Karışımlarından Hidrojen Eldesi ve Karbondioksit Tecridi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Açelya SEÇER ATEŞ

Danışman: Arif Hasanoğlu

Bu çalışmada Türk kömürleri (Çan ve Tunçbilek) hem tek başlarına hem de işlenmiş (biyokütle hidrolizatı) ve işlenmemiş biyokütle (sorgum, kenaf) ile birlikte gazlaştırılarak en yüksek toplam gaz ve hidrojen verimi eldesi için deneysel koşullar araştırılmıştır. Kömürün (Çan) tek başına, biyokütle ile ve biyokütle hidrolizatlarıyla birlikte gazlaştırılmasında en yüksek hidrojen gazı verimi 0,5 mLdk-1 su (veya hidrolizat) akış hızı ve 900°C sıcaklıkta elde edilmiştir. Birlikte gazlaştırmadan elde edilen toplam gaz ve hidrojen gazı hacimleri tek başına gazlaştırmadan elde edilen gaz hacimlerinin aritmetik toplamından sinerjik etki sonucu daha fazla olmuştur. 1 gram işlenmemiş kömür (Çan)/sorgum karışımının birlikte gazlaştırılmasından elde edilen toplam gaz hacminde 590 mL’si hidrojen gazı olmak üzere toplam 720 mL’lik artış gözlenirken, kömür (Çan) ve sorgum hidrolizatı ile yapılan birlikte gazlaştırmada 790 mL’si hidrojen gazı olmak üzere toplam 1121 mL’lik artış gözlemlenmiştir. Birlikte gazlaştırmada işlenmemiş biyokütle yerine biyokütle hidrolizatının kullanılması toplam gaz ve hidrojen gazı verimi açısından daha etkili olmuştur.