Adana ilinde faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin kaynak kullanım etkinliğinin analizi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: FATİH YELDAN

Danışman: Suat Dikel

Bu tez çalışmasında Adana bölgesinde faaliyet göstermekte olan alabalık çiftliklerinin teknik etkinlik düzeyleri hesaplanmış ve ekonomik, teknik ve donanımsal yapıları ortaya konulmuştur. Ayrıca alabalık üreticilerinin üretim kararlarını etkileyen faktörlerin neler oldukları a belirlenmiştir. Bu kapsamda bölgede aktif konumda olan 10 çiftlikte yüz yüze anket yöntemiyle gerekli veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilere Veri Zarflama yöntemi uygulanarak bu çiftliklerin ortalama ve bireysel etkinlik katsayıları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işletmelerin ortalama etkinlik katsayısı 0,732 ve bu durum bize işletmelerin girdi kullanımlarını %26.8 azaltmaları durumunda aynı çıktıyı elde edebileceklerini göstermektedir. Ayrıca işletmelerin %50'si tam etkinlik düzeyiyle üretim yapmaktadır. Yine analiz yardımıyla Fazla girdi kullanımı açısından yapılan değerlendirmelerde ise en yüksek fazla girdi kullanımı işçilik giderlerinde (%33), kimyasal kullanımında (%29,1) ve yem kullanımında (%23) olduğu hesaplanmıştır. Anket verilerine uygulanan tanımlayıcı istatistiklerle alabalık işletme üreticilerinin temel özellikleri ve alabalık üretimde etkili olan faktörlerin düzeyini tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları balıkçılık endüstrisi, alabalık üreticileri, politika yapıcılar ve araştırmacılar için önemli katkılar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Adana, alabalık işletmeleri, etkinlik analizi, veri zarflama yöntemi.